digitale revolutie


digitale revolutie 1.0

economisch-maatschappelijke revolutie die door digitale technologieën en daarmee samenhangende veranderingen in informatiestructuur in gang is gezet; geheel van veranderingen door toenemend en verbeterd gebruik van de computer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een digitale revolutie…

is een revolutie

  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door de verbeterde mogelijkheden en het toenemend gebruik van de computer (door digitalisering)
  • [Tijd] begint ongeveer in het laatste decennium van de twintigste eeuw
  • [Verloop] verloopt zeer snel
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] komt doordat steeds meer mensen meer digitale apparaten (computers, internet, mobiele telefoons) tot hun beschikking hebben en gebruiken
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot nieuwe mogelijkheden in informatieopslag en informatiestructuur, wat wereldwijd van invloed is op alles en tot globalisering leidt

Algemene voorbeelden


Bij alles wat we doen - communiceren, recreëren, werken, leren, reizen - moeten we ons verhouden tot de nieuwe technologische mogelijkheden. Het is niet verwonderlijk dat de impact van deze 'digitale revolutie' vaak vergeleken wordt met de industriële revolutie. De in de 19e eeuw gevormde industriële samenleving wordt thans getransformeerd tot informatie- of kennismaatschappij.

http://www.rks.nl/,

Weer een eeuw later zitten we eind 20ste eeuw en dus temidden de derde industriële revolutie, de digitale revolutie. Aan die digitalisering doen we allemaal naarstig mee. Want wie hier aanwezig heeft er niet een mobiele telefoon? Een computer thuis? Een internet-aansluiting? Namen die wellicht binnen een eeuw als samenvatting van deze periode zullen dienen, zijn Bill Gates en Sillicon Valley.

http://www.steyaert.org/jan/publicaties/2003digitaalgezond.pdf,

Ook tijdens het vorige fin de siècle werd intensief nagedacht, gedroomd en gedebatteerd over wat de nieuwe eeuw zou gaan brengen. Het ging toen over de internationale arbeidersbeweging, de schoolstrijd en de invoering van het algemeen kiesrecht. Een eeuw later, anno 1999, klinkt wederom de roep om vernieuwing. Het gaat nu om innovatie binnen het openbaar bestuur, de kennissamenleving en de 'digitale revolutie'.

http://www.iminet.org/html/visie/index_visie.html,

"Het digitale paspoort wordt een belangrijke stap richting daadwerkelijke ketenomkering", aldus Pieper [...]. "Wie het digitale paspoort niet accepteert, staat buitenspel." De digitale revolutie zal volgens Pieper grote gevolgen hebben voor de bevolking. 'Netwerkvaardigheid' wordt volgens de hoogleraar belangrijker dan lezen en schrijven.

Brabants Dagblad,

Wat het filmaanbod betreft, heeft de digitale revolutie ook zijn vat op de wereld van de duistere zalen gekregen. In februari 2000 lanceerde Kinepolis als eerste in ons land met Toy Story 2 de eerste digitale film.

http://www.mm.be/nl/dossiers/MM48dosbiosc.htm

In hoeverre ook de Haagse IT digitale revoluties in zal kunnen luiden, hangt natuurlijk voor een groot deel af van de esprit van de deelnemers.

http://www.elo.nl/haagse-it/content/verslag01.htm,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een mondiale digitale revolutie
  • de wereldwijde digitale revolutie

We zijn tegen het einde van de twintigste eeuw ook nog beland in een mondiale digitale revolutie.

http://www.raadvenw.nl/data/999159024.pdf,

De wereld zal eindelijk een besturingssysteem krijgen (of digitale omgeving) die de wereldwijde digitale revolutie de mogelijkheid geeft om alle gebruikers te bereiken.

http://www.amiga.nl/